Historie

De historie van Leeuwenhorst gaat terug tot 1261. Leeuwenhorst werd als cisterciënzer nonnenklooster gesticht. In 1586 wordt deze opgeheven. Vanaf die tijd behoort het tot de Ridderschap en wordt het buitenplaats.

Van 1676-1688 wordt de buitenplaats verhuurd aan Casper Fagel. Hij heeft hier zijn beroemde botanische tuin.

Het Huis Leeuwenhorst wordt in 1880 door de van Limburg Stirums gebouwd voor jhr. Gevers compleet met Stalhuis en jagershuisje en park.

Huize Leeuwenhorst en het jagershuisje worden in 1943 afgebroken. Dit gebeurt in opdracht van de Duitse Weermacht voor de bouw van een tankgracht dat deel uitmaakte van de Atlantikwal. Het huis heeft maar 63 jaar bestaan. Enkele onderdelen zoals parket vloer en schouw zijn overgebracht naar het huis Klein leeuwenhorst.

Na de tweede wereldoorlog besloot jhr. Gevers het geruïneerde park van de hand te doen. In 1953 kocht Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een deel van het landgoed. Dit gedeelte draagt nu de naam Nieuw Leeuwenhorst.

Aanzicht villa

Het huis Klein Leeuwenhorst, gelegen in Noordwijkerhout, werd in 1858 gebouwd door Willem Hoog als burgemeesterswoning.

In 1871 werd het huis met omringende grond verkocht aan jhr. Jan Hugo Gevers en zijn zuster Sophia gravin van Limburg Stirum-Gevers. In 1872 werd de stal er bij gebouwd.

Het Stalhuis - tot woonhuis omgebouwde stallen

Klein leeuwenhorst werd tijdens de oorlog gevorderd door de Duitsers. Na de oorlog moest het gehele huis opgeknapt worden, ook is toen het Stalhuis verbouwd tot woonhuis voor hun dochter.

Het huis Klein Leeuwenhorst en het Stalhuis liggen midden in 20 hectaren bos. De lanen maken deel uit van het eeuwenoude wegenpatroon op de oude strandwal.